BilynБілин (угор. Bilin, рутенськ. Bélin) — село в Україні, Закарпатській області, Рахівському районі.

Населення – 1 746

Відстань до районного центру, міста Рахів – 9 км.

Історія

Невелике село Білин розміщене по обох берегах Чорної Тиси, за 9 км від Рахова. Засноване у ХVІІ-ХVІІІ ст. Давні перекази говорять, що на території села в той час поселився пастух на прізвище Білий. Власне, від його прізвища і походить назва села. Інша легенда розповідає, що в давнину для того, щоб одягнути родину, господарям самим потрібно було ткати полотно. Люди відбілювали його, розстелюючи на полі і воно біліло від сонця. І тому назвали люди село «Білин».

А згідно ще одного переказу, на полонині, що знаходиться біля села, паслося багато білих овець, від чого, власне, й походить назва Білин.

Родзинкою Білина є макети різних храмів, виготовлені народними майстрами-різьбярами.

Сільською радою ініційована робота по відновленню форелевого господарства, зруйнованого паводком; благоустрою мінерального джерела «Буркут», а також по залученню мешканців села до розвитку сільського зеленого туризму.

<<Рахівський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.