Верхнє Водяне — село в Україні, Закарпатській області, Рахівському районі. (колишня назва Вишня Апша)

Через Верхнє Водяне протікає річка Апшиця

Населення – близько 5 500 осіб.

Відстань від районного центру, м. Рахів – 41 км

Історія

Верхнє Водяне відоме відоме з ХІV до середини ХХ ст. в різні часи, на різних мовах село іменувалося як Felso Apsa, Apsa de Sus, Hornа Арsа, Вишня Апша. Найбільш вживана та загальновідома назва — Вишня Апша, а місцеві жителі — апшани. Всі вищенаведені назви включають румунське слово «апша» — водяна, що показує на велику заболоченість краю в давні часи.

Apşa de Sus, що в перекладі з румунської – Вишня Апша, а з 1946 року перейменоване у Верхнє Водяне) – вперше згадується в історичних джерелах в 1406 році. Корінні мешканці – українці.
Верхнє Водяне – центр сільської ради. Село розкинулось у долині річки Апшиці на трьох гірських масивах: Секетура, Кучера і Сасул. Висота над рівнем моря по долині р.Апшиця зростає від 280 до 320 м. Найвищі точки місцевості в ур. Секетура – 465 м, ур. Циклу – 451 м., ур. Прегуд – 525 м. Площа земель у межах сільської ради, включаючи село Стримба (перша згадка – у 1390 році), яке разом з присілками Ріка та Тьовшаг, є одним цілим, складає 6674 га.
Верхнє водяне завжди було багатолюдним. В 1859 році священик В.Ляхевич зафіксував будинок за №405, з чого можна зробити висновок скільки уже в той час було будинків. а середня народжуваність за 1850—1870 роки складала 60−100 малят на рік. На сьогодні в селі понад 2100 будинків, 61 вулиця та понад 6800 жителів. Знаходячись в зоні між двома українськими етногрупами гуцулами Рахівщини та долинянами (гайналями) низовинного Притисся, межуючи напряму з румунами Середнього Водяного, Добрика та Глубокого Потоку , апшани акумулювали елементи культури цих груп. Однак домінує вплив долинян (гайналів), на основі якого сформувався специфічний апшанський діалект (говір) з явно вираженим при вимові звуком «у» (кунь, вул, вуз, муст, ун, і т.п.).
Традиційне господарство в Верхньому Водяному — тваринництво.
Після будівництва у В.Бичкові лісохімзаводу «Кпотільда» в 1868 році та прокладання на початку XX століття вузькоколійки у напрямку В.Бичків-В.Водяне- Тьовшаг- Плаюц почалася масова експлуатація лісів. У ті часи також було побудовано підвісну лінію (шантропай) та водяну пилораму (фіриз). На річках у різні періоди діяли 2−4 водяних млини.

Традиційне господарство в Верхньому Водяному — тваринництво.

<<Рахівський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.