boronevoБороняво — село, що знаходиться у Хустському районі, Закарпатської області.

Населення – понад 3 500 осіб.

Історія

Господарство села побудоване на вирощуванні зернових, а також розвинуте тваринництво. Перша згадка про село в історичних документах відноситься до 1389 р. В березні - квітні 1919 р. в селі була встановлена радянська влада. У 1923 р. почала діяти організація КПЧ. Під час фашистської окупації 20 жителів села мігрували до СРСР. 23 жовтня 1944 р. село було звільнене від фашистів. У Бороняві встановлені пам'ятники односельцям, які загинули у боротьбі з фашистами. Серед жителів села було чимало замучених фашистами. Багато жителів були нагороджені різноманітними радянськими нагородами.

Боронявський монастир

Боронявський монастир є одним із найдавніших та найунікальніших храмів Закарпаття. Він був закладений отцем Іваном Коцаком, місцевим священником, який постригся в ченці та побудував 1716 р. дерев"яний монастирець на полі, що купив від хустських громадян. Монастир був оновлений 1806 р., але за 50 років він розвалювався.

У 1888 р. австро-угорський імператор Франц Йосип І надав допомогу 250 золотими, міністерство шкільництва - 200 золотими, адміністрація с. Бач-Керестур - 68 золотими. Вона допомогла відбудувати кам"яний монастир і церкву. Римський папа Лев ХІІІ декретом (бреве) від 28 березня 1893 р. приділив монастиреві відпуст на свята св. пророка Іллі, Благовіщення та Воздвиження Чесного Хреста.

6 серпня 1912 р. на свято св. Іллі монастир відвідали діячі Карпатської України Августин Штефан та Михайло Бращайко. Вони виступили з промовами, в якій схвалили те, що в стінах монастиря відчуваються добрі відносини між селянством та інтелігенцією.

<<Хустський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.