Кольчино (Кольчине, словац. Kolcino, нім. Koltschyno)  — селище міського типу Мукачівського району Закарпатської області, центр Кольчинської селищної ради. Розташоване на правому березі річки Латориці на північному сході від міста Мукачева на відстані 6 км. В селищі знаходиться залізнична станція "Кольчино". Селищній раді підпорядковані такі населені пункти: Кольчино, Жборівці, Кленовець, Коноплівці.

   Населення – 4 407

   Тут проживають українці-95 %,словаки — 3 %, німці та інші.

Історія

   Перша згадка про Кольчино в історичних документах відноситься до 1430 року. Назва села Кольчино походить від угорського слова «Кольчон», яке означає позичено або подаровано. Територія селища була заселена людьми ще з давніх часів. Історія свідчить, що в першому тисячолітті до нашої ери тут жили племена. Археологічні розкопки свідчать, що тут проживала невелика група людей, яка займалася виробленням кераміки. У ІХ-Х столітті територію заселяли угорські племена. У ХII-ХІІІ столітті на території поселяються німецькі колоністи.

   У 1768 році на території Шелестові (частина Кольчино) було засновано перший на Закарпатті завод по виплавці заліза, який належав графу Шенборну. Завод виробляв сільськогосподарське знаряддя праці, обладнання для домашніх господарств — січкарні, плуги, млини, цв'яхи, кухонні плити, підсвічники. Продукція заводу експортувалася на ринки Європи. У першій половині XІX століття проходить розклад феодально-кріпосницького ладу. У 1672 році розпочалася історія верстатобудівного заводу. Завод виник на основі старого підприємства, яке працювало на місцевій руді і випускало лопати, мотики, плуги. До 1711 року завод належав трансільванським князям, потім австрійській казні сім'ї графів Шенборнів. У 1945 році був заснований державний верстатобудівний завод.

   В Кольчино діють одна римо-католицька церква, три греко — католицькі й православна церква.

<<Мукачівський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.