Географічне розташування 

   Село Астей (стара назва Лужанка) знаходиться в Береговському районі, Закарпатської області України. На відстані 6 км. від районного центру – р. Берегова, безпосередньо біля державного кордону України з Угорщиною. У 1988 р. тут відкрили маленький пункт перетину державного кордону, через деякий час пункт отримав статус міжнародного.

Історія

   В 1958 р. з. Астей був підпорядкований сільраді с. Мочола. А в січні 2003 офіційно отримав статус адміністративної одиниці. По опису населення в 2001 р. село складається з 680 чол., більшість відноситься до реформатської віри сповідання.

   Перша згадка про село датується в 1492 р. Того року Астей населений пункт знайшов нових власників Ференца Бейгань і Іштвана Баторі. У 14-18 ст. селом володіли різні феодали (Булчуї, Лоньої, Ліповци, Уйхєї, Торновци, Мотхузаї, Перені і Телеки). У 1566 р. село Астей піддалося атаці кримської орди. У 1708 р. село відносилося до с. Берегшурань (село в Угорщині).
У 1729 село стало релігійним центром. У 1763 р. реформаторська община звела новий дерев’яний храм, а в 1731-1733 рр. святиню перебудували на кам’яну церкву.

   Під час Першої світової війни 56 жителів села взяли участь у військових діях, додому не повернулося 9 чоловік.

   Осінню 1944 р. село звільнили від фашистської окупації. В цей же час 61 жителя репресували (сталінський режим) з них 43 ніколи не повернулося на батьківщину.

Сьогодення

   У зв’язку з наявністю державного кордону місцеві жителі займаються торгівлею різних продуктів та речей. У с. Астей є кафе і багато, як для села, міні АВС. Також село підтримує тісний зв’язок з угорським селом Берегшурань.

   За часів радянської ери на територіях з. Астей і з. Берегшурань був розташований сад Дружби декілька сотів гектарів. Щороку на початку осені організовували загальний збір урожаю (яблук). Це дія сдружіло жителів сів.

Пам’ятники і пам’ятні місця

   В жовтні 1991 р. встановлений пам’ятник загиблим воїнам в Другій світовій війні і жертвам сталінського режиму.

Відпочинок, розваги

   З приходом популярності сільського туризму село отримало шанс на розвиток. В даний час планується побудувати на території села санаторій. Природа в цій місцевості розташовує для кемпінгу і для заняття риболовством.

<<Берегівський р-н      
<<Населені пункти Закарпаття 


Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.