SolomonovoСоломоново — село в Ужгородському районі Закарпатської області на ріках Тиса та Латориця. Колишні назви — селище Соломон, с. Соломон, с. Тісошоломон, с. Соломонове.

Село є крайньою західною точкою України.

Населення – 1 387

Історія

У першій письмовій згадці про село під 1281 роком йдеться про те, що воно належало шляхтичу Петру. В джерелах ХІІІ — XIV ст. село відоме під назвами «Salamun», «Solomon», «Salamon». Можливо, назва села походить від його власника Сопомона,

В XII ст. селом володіли шляхтичі з Требішова (Східна Словаччина), які в 1300 році передали його Ужанському наджупану Петру Петені. З першої половини XIV ст. володільцями Соломонова були графи Другети. В 30-х роках XIV ст. в селі існував католицький костел, який у період реформації переходив від католиків до реформатів і навпаки. В 1427 році, крім господарства кенейза (шолтейса), Соломоново було оподатковано від 14 порт. Тоді село вважалося середнім за величиною поселенням. У XVI ст. кількість жителів села значно зменшилася. В 1588 році оподатковано лише 9 селянських господарств, у власності яких була 1,75 порти. В 1599 році, тобто через десятиліття, в селі нараховувалось близько 20 селянських домогосподарств, костел, парафія, школа.

Джерела, датовані XVIII ст., відносять Соломоново до угорських сіл.
<<Ужгородський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

 


Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.