NeresnucyaНересниця — село в Україні, Закарпатській області, Тячівському районі. Розташована поруч з дорогою Тячів-Усть-Чорна, за 15 км від траси Н-09 Львів-Мукачеве-Рахів, за 22 км до м. Тячів та 55 км до курортного смт. Солотвино.

Населення – біля 3 800 жителів.

Географія

Нересниця лежить на північний схід від районного центру м. Тячева, між селами Новоселиця, Вільхівці та Підплеша. Більша частина села розкинулась у прирічковій долині річки Тересви, а також у вузькій долині вздовж нижньої течії річки Лужанки.

Історія

Вперше про Нересницю згадується у письмових джерелах XIVст. Археологічні дані говорять про те, що територія села була заселена ще в епоху бронзи. З Сивої давнини, аж до 1855р. жителі села займалися видобуванням солі. Нересниця тривалий час належала феодальній родині і духовному ордену Піористів, які як говорять документи 1751 року вважали населення залежним від них  (своїми рабами). З давніх-давен у зв’язку з малоземеллям на протязі всього часу дорадянської історії села, більша частина працездатного населення виїзджала у різні країни шукаючи роботу.Важке економічне становище були змушені визнати і представники влади. Так окружний начальник у своєму звіті за 1928 рік писав:”Найважче становище існує у нотарських парафіях сіл Нересниця і Ганичі з тієї причини, що народи цих парафій складаються з найбідніших сіл”.В 1924 році почалося будівництво залізниці (вузькоколійки) з Тересви до Усть-Чорної через Нересницю, становище жителів села погіршилося, тому що посилилася експлуатація, а разом з нею зубожіння. Правда з проведенням залізниці нересничани мали більшу можливість знайти роботу на лісорозробках в Усть-Чорній, які значно розширилися з будівництвом залізниці. Досить велика кількість жителів округу беруть паспорти і їдуть в Канаду та США, шукаючи заробітку для прожиття.

Трудящі Нересниці, як і робітники всього Закарпаття брали активну участь у боротьбі за спеціальне та національне відновлення. Про це свідчать різні історичні записи.

Неможливо не згадати про будівництво в ті часи сиротинця в Нересниці то його засновника мицината та вчителя М.В.Силоду. Народилася Марія Силода в Америці. В той час політичне становище в цій країні було важке. Через декілька років вона приїхала в село Буштино, . Але там вона на довгий час не залишилась і вирішила приїхати в Нересницю, де довгий час проживала їхня сімя і залишилися деякі родичі.

В Нересниці Силода навчала дітей „віри в Бога”, хотіла щоб діти діставали освіту і вчила їх писати і читати по-угорськи. Всього на тиждень вона проводила 4 заняття. Марія Василівна Силода зробила дуже великий внесок у розвиток освіти в Нересниці. Побудований нею сиротинець за радянських часів переробили в школу. В селі знаходилася архітектурна пам’ятка – церква 17ст.

За радянських часів там знаходився краєзнавчий музей. Потім жителі села переробили музей в церкву. Але одного дня із-за недбалості її служителів церква згоріла. Зараз в селі ведеться найбільша за останні роки перебудова

 

Пам’яткиNeresnucya_2

Нересницька дерев’яна церква і дзвіниця, збудована у 18 сторіччі (за іншими даними 1813 року) на честь святого Михайла. Церква має видовжений неф, двосхилий дах, колонаду при вході. Різьблені дерев'яні колони і вхідні двері є прекрасними зразками русинської архітектури. Над входом височіє багато оздоблена башта з ґонтовим покриттям. Біля неї триярусна дзвіниця. До 1991 року в церкві діяв краєзнавчий музей. Але в наслідку пожежі це загинуло

<<Тячівський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.