KobКобилецька Поляна ( угор. Gyertyánliget, словац. Poľana Kobilská, рум. Poiana Cobilei) — селище міського типу Рахівського району Закарпатської області, лежить при підніжжі гори Кобили (1177 м).

Населення – близько 3 500 жителів.

Історія

Вперше згадується у 1672 році як Кабола Поляна. У 1910 році, будучи частиною Угорського королівства, мала 1 832 мешканців — русинів, угорців і німців. Після Першої світової війни у 1919 році, як і все Закарпаття, відійшла до Чехословаччини. У 1945 році відійшла до Радянського Союзу у складі УРСР.

  • Церква Вознесіння Господнього. XVIII ст. Зруйнована в 1992 р.

Найбільшою цінністю села була стародавня дерев'яна церква, збудована аж ніяк не у XVIII ст., як повідомляла охоронна таблиця, а ймовірніше, згідно з переказами, в 1512 р., і дерев'яна дзвіниця біля неї.

Бокшай Йосип Йосипович — український живописець, педагог – виходець з Кобилецької Поляни

<<Рахівський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.