Стройне — село у Свалявському районі Закарпатської області.

Населення – 2 726

Центр сільської ради, якій також підпорядковане село Черник. Розташоване за 4 км від районного центру — міста Свалява. Через село проходить шосе. На території села протікає р. Свалявка (1 км) та р. Дусинка (1 км). Село розташоване на південному – сході від Сваляви. Межує на півночі з Дусинською сільською на північному – заході з Свалявською міською радами.

Історія

Виникло Стройне приблизно 1430 року. Перша людина, яка тут поселилася, носила прізвище Стоян. Він збудував собі хату на горбі, що до сьогодні називається Плешою. Слідом за першим поселенцем з’явилися інші. 1884 року громада села Стройного викупила у графа Шенборна корчму, відремонтувала її і відкрила початкову школу. З 1907 по 1918 рік село Стройне було перейменоване на Малмоги, що означає «млинове». Таке пояснення знайдено в книзі «Боржавської жупи монографія». У 1918 році село знову перейменували на Стройне. В другій половині 19 століття селяни Стройного випалювали вугілля, вапно, загтовляли ліс для свалявських підприємств. В березні 1919 року в Стройному була встановлена Радянська влада. Під час антивоєнної демонстрації у 1924 році від жандармської кулі загинув мешкнець села Д. Мешко. 24 жовтня 1944 року село визволено від фашистської окупації. За роки Другої світової війни 37 чоловік пішли добровольцями в Червону Армію, 15 чоловік воювало в лавах Чехословацького корпусу генерала Людовіка Свободи. У Стройному була розміщена бригада колгоспу ім. Шевченка, за якою було закріплено 20 га землі. В господарстві вирощували картоплю, овес, кукурудзу, розводтили велику рогату худобу.

В селі є загальноосвітня школа, бібліотека, клуб.

<<Свалявський район      
<<Населені пункти Закарпаття 

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.