Veluka_BaktaВелика Бакта — село в Україні, Закарпатській області, Берегівському районі.

Населення – 1 047

На території села розташований Закарпатський інститут агропромислового виробництва (ЗІ АПВ), створений у 1989 році на базі Закарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції. В свою чергу, ця дослідна станція продовжила діяльність заснованого на початку ХХ століття владою Угорщини королівського сільськогосподарського інституту.

Головне приміщення інституту розташоване в архітекурній пам'ятці кінця ХІХ століття, палаці Очкая (угорського офіцера). В літературі зустрічається також визначення «палац Готтесмана», за ім'ям австрійського землевласника Адольфа Готтесмана, який в середині ХІХ століття викупив землі Великої Бакти разом із палацом у сімейства Очкаї, та перебудував палац в його сьогоднішньому вигляді.

Цікавим об'єктом є також господарське приміщення палацу, згодом — інстуту, в підвалах якого за часів перебування Закарпаття в складі Чехословацької республіки (1919—1939) проводилась селекційна робота з виноградом. В радянський час в приміщенні була бібліотека, на даний час частина споруди орендована під швейний цех, решта знаходиться в поганому стані.

Поруч із палацем (адмінбудівлею ЗІ АПВ) знаходиться розвісиста тополя, вік якої сягає 200, за іншими припущеннями, 300 років. Обхват тополі — понад 6 метрів, таким чином, це дерево є одним з найбільших для свого виду в Україні.

Палац Очкаїв та вікова тополя становлять основу гербу та прапора с. Велика Бакта.

Поруч із палацем знаходиться парк, закладений у 18-му столітті, занесений до природньо-заповідного фонду Закарпаття як пам'ятка місцевого значення. В нетрях парку знаходиться зруйнований склеп, в якому в період з 19 століття по 1944 рік були поховані сім членів родини Очкаїв. Місцезнаходження склепу наразі не визначено.

В центрі села В. Бакта знаходиться пам'ятка технічної культури — водонапірна башта 1936 року, зведена за часів чехословацького правління. На даний час дерев'яна обшивка башти пошкоджена, споруда не функціонує.

<<Берегівський р-н      
<<Населені пункти Закарпаття 


Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.