VilokВілок (угор. Tiszajlak)  — селище міського типу в Виноградівському районі Закарпатської області України. Знаходиться на кордоні з Угорщиною. 90% населення етнічні угорці.. Розташований на правом березі р. Тиси (притоки Дунаю), на відстані 16 км. на південний захід від районного центру – міста Виноградів; 21 км. до міста Берегово.

Населення - близько 3 500 осіб.

Залізнична станція на щляху Хуст – Виноградів – Вілок – Берегово – Батєво – Чоп – Ужгород. Селище перетинають автодороги Ужгород – Мукачево – Берегово – Вілок – Виноградів – Хуст – Рахів і Ужгорд – Берегово – Галмей (Румунія). На території селища проходить державний кордон України з Угорщиною. У 1989 р. був відкритий автомобільний пункт перетину кордону цілодобової дії Вілок – Тісабеч, який на сьогоднішній день має міжнародне значення.

Історія

Територія населеного пункту була заселена ще в перші століття н. е., про що свідчать виявлене тут поселення цього часу і знахідки римських монет (II в. н. е.).

На місці сучасного селища в XIII в. знаходилося село Ніртелек. У 1270 р. угорський король подарував ряд маєтків на р. Тісе (в т.ч. і Ніртелек) крупним феодалам з роду Гунг-пазман – братам канцлера і печського єпископа ахіллеса. Жителі села займалися виноробством. Припускають, що в кінці XIII в. Ніртелек, знесений повінню, перестав існувати. У 1300 р. землю, на якій розташовувалося село, король Андрій III передав синам графа Марцелавса. Через чотири роки на місці колишнього Ніртелека виникло нове село під назвою Уйлок (у перекладі з угорського – нове поселення). Відоме воно було і як Вуйлок. З часом ці назви вийшли з вживання, за селом закріпилася назва Вилок. Наявність тут в 1332 р. церкві свідчить про те, що Вилок у той час був вже досить значним населеним пунктом.

Нові перспективи розвитку відкривалися перед Вілком у зв’язку із спорудою тут в 1417 р. великого перевалочного складу для зберігання соли, яку сплавляли після Тісе з Солотвинських солерудників.

У Вілку є дві середні школи: під Q 2 – угорська школа (викладають факультатив української мови); під Q 1 – українська школа (аналогічно угорська мова).

Сучасна українська назва селища «Вилок» походить від угорської назви «Тісауйлок» — «нове поселення на Тисі».

У XIX ст. поселення мало статус містечка Передтисянського повіту (округу) Уґочанського комітату. Користувалося власним гербом із такою символікою: у срібному щиті, на хвилястому підніжжі, тричі розділеному блакиттю й сріблом, — дерев'яний човен, яким править селянин у червоному одязі; щогла човна увінчана гербом Австро-Угорської імперії. Герб нагадує про місцеву пристань для човнів, які перевозили річкою Тисою сіль до «камеральних депо» в Мараморощині.

В центрі селища розташована одна з найстаріших будівель Закарпаття — Соляний дім. В якості складу для солі її основа була зведена в 1417 р., з часом зазнавала перебудов. До недавнього часу в приміщенні була розташована школа, в даний час будівля закрита.

 

Пам’ятники і пам’ятні місця

У давнину був споруджений великий перевалочний склад для зберігання солі. В наші дні в приміщеннях розташована українська школа. На стіні будівлі встановлено дві меморіальні дошки: одна нагадує про події 1703 р. – куруци під керівництвом Ессе Томаша захопило дану споруду; друга встановлена Жігмонду Моріцу (колись в цій місцевості проживав його рідний брат).

Карта Вілка:

<<Виноградівський район
<<Населені пункти Закарпаття

 


Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.