Географіне розташування Природа та клімат Мінеральні води та джерела Річки Закарпаття


zakarpatska_oblast1

Закарпатська область з її лісистими горами і швидкими ріками, з потопаючими в садах і виноградниках, обновленими містами і селами, історичними пам'ятниками, курортами і будинками відпочинку є одним із найкрасивіших куточків України.

Розташована в південно-західній частині України, Закарпатська область займає південні схили Лісистих Карпат і прилягаючу до них низовину.

З північного сходу до Закарпаття межує з Львівською та Івано-Франківською областями, на півдні воно має кордони та пропускні пункти з Румунією й Угорщиною, на заході - з Словаччиною, на північному-заході - з Польшею.

Площа області складає 12,8 тис. км2. 4/5 території займають гори, покриті густими лісами і зеленню буйних трав, і лише п'ята частина всієї території області припадає на рівнину. Гірська частина області являє собою три групиZakarpatski_lisu2 хребтів; у центрі ланцюг Полонинських гір, до півночі від них Бескиди і Горгани, на півдні - ужгородсько-хустський вулканічний хребет. На крайньому південно-сході піднімаються Гуцульські Альпи. Південніше Ужгородсько-Хустського хребта простирається Закарпатська низовина, що є частиною Середньо-Дунайської низовини.
Полонинський хребет тягнеться від західної до східної межі області, висота його поступово збільшується. На південному-сході Чорногори піднімається найвища гора Закарпаття на Україні - Говерла (2061 м). Для Полонинских гір характерні плоскі вершини, покриті гірськими субальпийскими лугами - полонинами, що використовуються як літні пасовища. До таких полонин відносяться Рівна, Червона, Боржава, Свидовець і інші.

Горгани, розташовані північніше Полонинських гір, поділяються рікою Мокрянка (притока Тересви) на Західні і Східні. Хребти їх розчленовані, вузькі, схили круті, гребені кам'янисті. У західній частині гірські масиви піднімаються до висоти 1500-1700 м. Вони сильно порізані ріками Тереблею, Рікою, Мокрянкою і утворюють складний район, вкритий хвойними лісами. Східні Горгани вище Західних. Їхні гірські масиви досягають 1720- 1850 м. Кращими перевалами через Горгани і Бескиди, по яких здійснюється зв'язок Передкарпаття з Закарпаттям, є Воловецький (1014м) і Верецький (845м). У районі Воловецького перевалу проходить залізниця Львів-Мукачево, а через Верецький перевал прокладена траса Мукачево - Стрий - Львів. Через Ужоцький перевал (889 м) пролягають залізна і шосейна дорогий Ужгород - Львів; через Яблоницький, та Ясінянський перевал (931 м) - залізна і шосейна дороги Рахів - Івано-Франківськ.


У південно-західній частині Українських Карпат простирається вулканічний Ужгородсько-Хустський хребет, що складається з декількох гірських груп, розташованих в один ряд. Середні висоти гір досягають 800-1000 м. Південні схили Ужгородсько-Хустского хребта переходять у смугу передгір'їв. Групи цих гір являють собою загаслі вулкани з залишками вулканічних конусів.
На сході області, на південь від Білої Тиси розташовані Гуцульські Альпи, окремі вершини яких перевищують 2000 м. Смуга передгір'їв, що складається з декількох терас відокремлює південні схили Карпат від Закарпатської низовини, що простирається на правобережжі річки Тиси.

goru_Zakarpattya3 Карпати, подібно Альпам і Балканам, належать до найбільш молодих гірських утворень. За геологічною структурою вони являють собою, за невеликим винятком, звичайні складчасті гори, що з'явилися при стиску в складки земної кори. До складчастих утворень належить вся основна гірська система Українських Карпат, крім вузької внутрішньої смуги Ужгородско-Хустского хребта, що виник у результаті вулканічної діяльності.

У надрах Закарпаття розвідано більш 80 різних родовищ корисних копалин. У Хустській (Солотвинській) улоговині знаходяться найбагатші в Європі родовища солі. Поклади бурого вугілля розташовані в смузі передгір'їв, уздовж підніжжя Карпат, а каоліну - в околицях Берегова і Дубриничів. Славиться Закарпаття своїм різнобарвним мармуром, з якого особливо коштовний білий скульптурний, що добувається в околицях села Ділового Рахівського району. Чудовий будівельний матеріал вулканічного походження являють собою базальти, діабази, ліпарити, андезити, а також туфи - гарний стіновий матеріал, міцний, легко оброблюваний, різнобарвний. Маються великі запаси коштовних кислототривких і бентонітових глин, мінеральних фарб, мергелю, перліту, вапняків і глини для виробництва цегли і черепиці.

 

Крайні точки Закарпатської області

Захід : 22°9' східної довготи; 48°27' північної широти. с. Соломоново (1,5 км від с. Соломоново, Ужгородського району).

Схід: 24°37' східної довготи; 48°4' північної широти. г. Чорна Гора, хребет Чорногора (12 км від с. Луги, Рахівського району)

Північ: 22°35'східної довготи; 495'північної широти. с. Стужиця, Великоберезнянського району, хребет Східні Бескиди (біосферний заповідник.)

Південь: 24°18' східної довготи; 47°53' північної широти. район Довгорунської мармурової копальні (6 км від с. Ділове Рахівського району). Найбільша ширина (по прямій лінії) з півночі на південь — до 100 кілометрів. Найбільша довжина (по прямій лінії) зі сходу на захід — близько 200 кілометрів. Геометричний географічний центр Закарпаття знаходиться поблизу гори Кук, у Свалявському районі.