Білки — село Іршавського району Закарпатської обл., поблизу якого знаходиться великий курганний могильник куштановицької культури, досліджений 1949. При розкопках у курганах були виявлені поховання — перепалені людські кістки в глиняних урнах або в неглибоких ямках і сліди тризни — залишки вогнищ та битий посуд. Могильник датується 8—3 ст. до н. е. Поблизу нього відкриті залишки тогочасного поселення

Населення – 8 064

На території села виявлено залишки трьох поселень доби неоліту (IV—III ти­сячоліття до н. е.), знаряддя праці людей бронзового віку (II тисячоліття до п. е.). Поселення та два могильники, що датуються VI—III ст. до н. е., мають спільні риси з пам'ятками матеріальної культури скіфського часу в Придніпров'ї. На околиці села збереглися залишки слов'янського городища VIII—IX століття н. е. пло­щею понад 2 тис. кв. м2, округлої форми, оточеного ровом і земляним валом.

Перші письмові згадки про село датуються XIII століттям. Дарувальна грамота від 1245 року свідчить, що король Бела IV подарував Білки разом з іншими селами Боржавської долини угорському феодалу Карачоні, який примусив жителів цих сіл збудувати на місці старого городища кам'яний замок. Карачоні стали володарями величезного маєтку па Боржаві, а тисячі селян — їхніми кріпаками. До маєтку належали також села Дубрівка, Великий Раковець, Малий Раковець, Імстичеве, Комар, Розтока з лісами, повноводними ріками та багатими боржавськими поло­нинами. На початку XIV століття маєток Карачоні занепадає. Жорстока експлуата­ція селян, крайнє розорення їх набігами сусідніх феодалів поступово привели до розвалу родового гнізда колись великого магната.

У XIX ст. Білки - містечко Верховинського повіту (округу) Березького комітату. Поселення в цей період мало печатку з власним гербом - зображенням дубової та виноградної гілок.

Саме в селі Білки народився відомий співак та композитор, народний артист України Степан Гіга.

Карта Білок:

<<Іршавський район
<<Населені пункти Закарпаття

Якщо Ви володієте детальною інформацією(матеріали, фотографії тощо) про населені пункти Закарпаття і бажаєте, щоб про ваше село чи містечко знало все Закарпаття та Україна, то надсилайте інформацію на нашу електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.