На головну      Річки Закарпаття

Tereblya   Теребля — річка в Україні, в Закарпатській області, права притока Тиси (басейн Дунаю).

   Довжина 91 км. Площа водозбірного басейну 750 км?. Похил 9,3 м/км. Долина V-подібна, завширшки 10—850 м. У горішній і середній течії перетинає Ґорґани (Внутрішні Ґорґани) і протікає глибокою (до 350 м) долиною. Нижче за течією долина трапецієподібна, завширшки до 3,5 км, виходить на Верхньотисинську улоговину. Заплава завширшки до 60 м. Річище звивисте, порожисте у верів'ї і середній течії завширшки 15—20 м. Весняна повінь і паводки протягом року. У басейні річки є мінеральні джерела, поблизу Тереблі. У річку має стік озеро Синевир.

   Використовується на водопостачання, рибництва, потреби гідроенергетики. Частина води Тереблі тунелем завдовжки 3,6 км через хребет Бовцарський верх подається у річку Ріку, на якій збудовано Теребле-Ріцьку гідроелектростанцію. У верхів'ї Тереблі споруджено руслове водосховище.

   Теребля бере початок злиттям потоків Розтоки й Слободи. Тече з півночі на південь територією Міжгірського, Хустівського, Тячівського районів Закарпатської області.

Притоки

   Праві: Млиновиця, Становець, Дубрава, Зворець, Голинка, Рабачинка, Білий, Студений, Новоселиця.Tereblya_2

   Ліві: Уголька, Монастир, Глисна, Бистрий, Стрентурський, Вільшанка, Сухар, Герсовець, Негровець, Ясеновець, Озерянка, Менчиловський .

Населені пункти

    Над річкою розташовані такі села та селища (від витоків до гирла):Синевирська Поляна, Синевир, Негровець, Колочава, Мерешор, Вільшани, Забрідь, Становець, Драгово, Чумальово, Кричово, Колодне, Дулово, Угля, Теребля, Вонігове, Руське Поле, Буштино.