Винні підвали
На нашому сайті Ви можете познайомитись з колоритом винних підвалів Закарпаття
Щоб скласти враження про вина Закарпаття, мало побувати на фестивалі вина. Мало побувати навіть на кількох таких фестивалях. Знайомство з винами потребує дотримання ритуалу, неспішності й відданості процесу. Як і з людиною, з вином треба спілкуватись, лише тоді воно вдячно розкриває свій неповторний букет і, як стверджують винороби, дозволяє осягнути багатство гармонії.
Винний дегустаційний зал «Чизай» знаходиться у відомому курортному місті Берегово Закарпатської області.
Метою відкриття Дегустаційного залу «Чизай» є підвищення рівня культури споживання вина, знайомство споживача з традиційними закарпатськими винами, які унікальні за своїми смаковими якостями і займають гідне місце серед вин, вироблених у відомих виноробних регіонах світу.
Зал має назву «Урста» від прізвища, що носить його власник та винороб Іван Урста, який проживає в селі Великі Береги (Нодьберег), що на Берегівщині.
Урста Іван Іванович - винороб, дегустатор. Дегустаційні зали: великий розрахований на 26 осіб, малий - на 6-10 чоловік.
Закуска - смажені волоські горіхи, солоні сухарики, сир. За домовленістю приготування «березьких» голубців, боб-гуляшу і бограчу.
Берегівський край з давніх часів відомий своїми винами і обширними виноградниками. Століттями майстра винних справ дбайливо передавали традиції виноробства від батька синові.
Саме раніше згадка про вирощування винограду в нашому краї відноситься до XIII-му століттю. Великий внесок у виноробство внесли ченці зі сходу Угорщини і з Польщі, якими королева Ержебет на початку XIV-го століття заселила побудовані нею монастирі. Ченці в Берегові не тільки займалися виноробством, але і продавали свої вина.
Карло Шош починаючи з 2006 приймає гостей в своєму винному підвалі та проводить по ньому екскурсії та дегустації. Щоправда перш, ніж почати приймати гостей, він приймав участь і перемагав у багатьох конкурсах, фестивалях вина, дегустаціях та спеціальних курсах.
Протягом останнього десятиліття Карл Шош здобув велику кількість нагород на цих святкуваннях – 15 золотих, 27 срібних та 32 бронзові медалі. Він також є активним організатором та учасником багатьох виноробних курсів, адже останнім часом в світі трапляється багато нового, пов’язаного з виноградарськими та виноробними технологіями та їх застосуванням.
Дегустаційний зал в підвалах Ужгородського замку на сьогоднішній день є унікальним об'єктом. Поєднання вишуканого інтер'єру в стилі середньовіччя і максимальне збереження конструктивних особливостей приміщення підвалів, створило неповторну атмосферу. Але найголовнішим перевагою об'єкта - є, безперечно, колекція кращих закарпатських вин. Співробітники не просто пригостять Вас цим прекрасним напоєм, а й проведуть змістовну екскурсію на тему виноробства в Закарпатті.
Селище Середнє, що на Ужгородщині також відоме як виноробне. Серед туристів воно відоме двома пам’ятниками історії і архітектури: винними підвалами шістнадцятого сторіччя і середньовічним замком.
Якщо повернутися до історії, то одним з власників Середнього був національний герой Угорщини Іштван Добо. Відбувався капітан Добо з благородного словацького роду з села Доборуське. Під час оборони Егерськой фортеці в 1552 році, він очолював угорський гарнізон і проявив чудеса мужності і відваги, разом з 1935 воїнами він вистояв проти 120-тисячної армії імперії Османа. Після цієї перемоги король Угорщини за відвагу подарував йому декілька тисяч полонених турків.
Три дні поспіль Берегово фестивалило. З 17 по 19 лютого 2012 року, в центральній частині міста проходив вже XII по ліку фестиваль «Біле вино». Хоча не зважаючи на свою назву «біле», вина в цей уік-енд у Берегові було досхочу і н любий смак та вибір: біле, червоне, рожеве… Сотні різних видів вина були запропоновані відвідувачам від виноробів. Основна когорта виробників ароматного напою на цьому святі – представляли Берегівщину та Мукачівщину, але були також і представники Ужгородщини та Іршавщини. Відвідало фестиваль керівництво Берегівського району, Закарпатської обласної державної адміністрації та обласної ради, не оминув подію і повноважений посол Угорщини в Україні Міхал Баєр. Всього фестиваль відвідало 86 виноробів, 30 з яких були нагороджені грамотами та медалями різного ґатунку. Оцінювали вино «Лицарі Ордену Вина Святого Венцела» (ФОТО ТУТ!)
«Старий Підвал»– це невеличкий, але дуже старовинний підвал, стіни якого окриті тонким шаром благородної патини і пороху століть, викликає повагу і цікавість своїм виглядом. Пивниця розташована в горі, по якій колись проходили івнічні кордони Римської імперії і має солідний вік – понад 300 років.